Nieuws

Elburg investeert in klimaatbestendigheid

Een gedeelte van de Veluwse stad Elburg wordt klimaatbestendig gemaakt. Het Rijk ondersteunt dit project met een bedrag van 555.000 euro.

Met dit bedrag wordt onder een aantal straten in de wijk Oostendorp waterberging aangebracht. Concreet gezien wordt het bedrag gebruikt voor de aanleg van de waterberging onder de wegen en het monitoren van de effecten. Het gaat om een geplande renovatie, maar de gemeente Elburg zag mogelijkheid om de straten tegelijkertijd klimaatbestendig te maken. In zijn totaliteit wordt het gebied voor 2 miljoen euro aangepakt, schrijft de Stentor.

Waterberging

De woonstraten krijgen met de renovatie dus tegelijkertijd een waterbergende functie. Het regenwater stroomt in een goot en daarna in de absorberende ondergrond onder de weg. De regenpijpen van de woningen zijn hier ook op aangesloten. Het water stroomt hierna geleidelijk in de directe ondergrond in plaats van naar het riool. Hierdoor is de kans op een overbelast riool meteen een stuk kleiner.

Meerdere projecten

Naast de innovatie onder de wegen en infiltratie van regenwater heeft Elburg nog andere projecten op stapel staan in het kader van klimaatadaptatie. Zo kijkt de gemeente naar de mogelijkheden om hittestress tegen te gaan. Daarnaast gebruikt de gemeente beplanting die de biodiversiteit vergroot. 

Deel dit artikel