Lichtmast als basis voor 5G-netwerk

woensdag 29 maart 2017
timer 4 min
De komende jaren staat de uitrol van het supersnelle mobiele netwerk 5G op de rol. Daar zijn veel nieuwe zendmasten voor nodig. Waarom zouden lichtmasten daar niet voor gebruikt kunnen worden?

5G komt eraan en misschien wel sneller dan we nu denken. In Finland en Zuid-Korea wordt 5G getest in steden en in Noordoost-Groningen staat een proefopstelling om te kijken hoe 5G functioneert in een rurale omgeving. De EU heeft enkele jaren geleden 700 miljoen euro uitgetrokken om in 2020 de eerste 5G-netwerken operationeel te hebben. Het is een flinke stap op weg naar de Smart City en het ‘Internet of Things’.

Meer zendmasten nodig

Voor 5G zijn vanwege de enorme hoeveelheid dataverkeer veel meer zendmasten nodig dan voor het huidige 4G-netwerk. Dat vergt grote investeringen (vooral in een stedelijke omgeving) en kan een aanslag vormen op het aanzien van de openbare ruimte. Het kan anders, want Bouwfonds Investment Management (Bouwfonds IM) ziet mogelijkheden om lichtmasten te ontwikkelen tot knooppunt van de Smart City. De aloude lichtmast wordt op die manier een ‘Smart Public Hub’.

Voordelen

De voordelen daarvan liggen voor de hand: er zijn naar schatting 3.5 miljoen lichtmasten in Nederland, ze zijn uiteraard voorzien van elektriciteit, staan altijd dicht bij communicatie infrastructuur en zijn door hun hoogte geschikt voor antenne-, camera- en meetopstellingen. Vooral dat laatste maakt het interessant voor gemeenten.

Slimme toepassingen

“Als een lichtmast geschikt wordt gemaakt als 5G-zendmast, dan kan die in één moeite ook op andere manieren ‘smart’ worden gemaakt door het installeren van sensoren,” legt Heimen Visser uit, Fund Director Communication Infrastructure. Het gaat om een modulair concept met veel mogelijkheden. Denk aan sensoren die registreren hoe druk het is op straat: als het verkeer vast staat, geven ze dat door zodat routeplanners zich aanpassen en het verkeer omleiden.

 

Dat kan zelfs gebeuren op basis van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Camera’s kunnen registreren of er parkeerruimte beschikbaar is en melden of er nog plaats is. Net als bij smart verkeersborden kunnen temperatuursensoren registreren of het tijd wordt om de strooiwagens uit te laten rukken. En last but not least: lichtmasten kunnen ook worden gecombineerd met laadpalen voor elektrische auto’s.

Meer capaciteit

Er is wel wat voor nodig, want nu heeft elke lichtmast slechts een snoer voor de verlichting waar zes of tien ampère doorheen gaat. Voor de nieuw bedachte functies is meer capaciteit nodig. Bouwfonds IM heeft nu al 30% van de Nederlandse mobiele communicatiezendmasten in haar Communicatie Infrastructuur Fonds en verhuurt deze capaciteit aan telecom- en internetproviders.

 

Met lichtmasten is hetzelfde model toepasbaar: Bouwfonds IM neemt de investerings- en beheerkosten voor zijn rekening, de gemeente hoeft niet zelf te investeren en kan tegen voorspelbare operationele kosten de gewenste diensten afnemen. Het is een variant van het vaker toegepaste concept ‘van bezit naar gebruik.’

Hoogwaardige infrastructuur

Visser wijst erop dat er voor gemeenten nog een voordeel zit aan deze oplossing. Door lichtmasten als ‘technologiedrager’ te gebruiken, hebben ze meer grip op de ontwikkeling van de Smart City dan wanneer er overal aparte zendmasten van verschillende telecombedrijven worden geplaatst. “Dat leidt tot betere leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad. Hoogwaardige Smart City infrastructuur vergroot de aantrekkingskracht van een gemeente op bedrijven en inwoners.”

 

Het gaat niet om een concept voor de verre toekomst, benadrukt Visser. Binnenkort begint een praktijkproef met lichtmasten als ‘Smart Public Hub’, maar omdat nog niet alle handtekeningen zijn gezet, wil hij nog niet kwijt in welke gemeente de aftrap plaatsvindt. 

Door Maurits van den Toorn

Meer artikelen met dit thema

Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

26 apr om 14:31 uur

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »