Groen schoolplein voor Gomarus College in Drachten

maandag 9 augustus 2021
timer 4 min
Een groen schoolplein met nadruk op bevordering van de biodiversiteit en de leefbaarheid rond de school. Dat was de wens van het Gomarus College Drachten.

Kenmerkend voor een groen schoolplein is dat het natuurlijke elementen bevat, zoals bomen, struiken, bloemen, water en grasvelden. Het nieuwe schoolplein bij het Gomarus College (VMBO) in Drachten bevat een aantal van deze kenmerken en doet daar nog een schepje bovenop. Green Cities belicht het proces van totstandkoming en het speciale karakter van dit project.

De start

Circa anderhalf jaar geleden opende de huidige school zijn deuren, nadat het oude schoolgebouw was gesloopt. Er lag al wel een schetsontwerp voor het nieuwe schoolplein maar dit voldeed niet op alle punten aan de wensen van de school. De directie van de school zocht vorig jaar contact met de gemeente Smallingerland, waar Drachten onder valt, met de vraag of het ontwerp aangepast kon worden. Men wilde een groenere buitenruimte, met aandacht voor bevordering van de biodiversiteit en mogelijkheden voor spel en ontspanning.

Toegankelijk plein zonder hekken

Van belang voor het ontwerp was de locatie van de school. Deze ligt aan de rand van een woonwijk, langs een doorgaande weg. Van meet af aan waren de school en de gemeente het erover eens dat het nieuwe groene plein toegankelijk moest zijn voor leerlingen, medewerkers én buurtbewoners. Er staat dus geen hek omheen. Dit betekende wel dat we bij de keuze voor de bomen, heesters en vaste planten sterke soorten moesten toepassen die we elders in de gemeente ook gebruiken voor het openbaar groen. Voor de kruidenmengsels geldt dat deze weliswaar wat kwetsbaarder zijn maar toch wel tegen een stootje kunnen.’
 

groene schoolpleinen
Fotobron: Green Cities

Het ontwerp is geïnspireerd door het werk van de Friese tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851), die veel glooiende elementen in zijn ontwerpen toepaste. ‘Voordeel van dit ontwerp-element is dat het voor de onderhoudsploeg direct herkenbaar is, zodat de kans minimaal is dat het terrein onbedoeld gemaaid wordt. De inrichting is tot stand gekomen in samenwerking met de directie van de school.  Een in het oog springend onderdeel is de half ingegraven muur met insectenhuizen. Daarnaast moeten de glooiende grasveldjes, voldoende zitplekken en een pannakooi de leerlingen verleiden om in de pauzes naar buiten te gaan.

Hergebruik van materiaal

De gemeente heeft voor het project ingezet op zoveel mogelijk hergebruik van materialen. Voor het realiseren van de hoogteverschillen is grond gebruikt afkomstig van sportvelden uit de buurt. Bijkomend voordeel is dat de opgebrachte grond geschikter is voor de aanleg van de grasvelden. De oorspronkelijke grondsoort bestaat namelijk uit leem, dat bekend staat om de slechte afwatering. Recycling is ook toegepast bij de bouw van de insectenmuren, hierin zijn onder andere overgebleven stenen gebruikt.

Naast het toepassen van sterke soorten was het stimuleren van de biodiversiteit een belangrijke eis bij de soortkeuze. De samenstelling van de beplanting is zo gekozen dat er jaarrond voor mens en dier wat te beleven valt, in de vorm van bladkleur, bloesem, bessen en winterbeeld. 

Meer artikelen met dit thema

Breng kansen in kaart met een beweegscan

27 sep om 14:12 uurtimer2 min
Wil je voorkomen dat het mos tussen de sporttoestellen harder groeit dan de spierballen? Een goed plan voor de…
Lees verder »

Spelen en bewegen essentieel voor kinderen in ontwikkeling

27 sep om 09:00 uurtimer2 min
Speciaal om de verbeelding en rollenspel bij kinderen te stimuleren, heeft BOERplay een nieuw inrichtingsconcept…
Lees verder »

Straatverlichting voor de circulaire economie

24 sep om 16:19 uurtimer2 min
Afval en vervuiling zijn het resultaat van keuzes die in de ontwerpfase van een product worden gemaakt. In deze…
Lees verder »

Inspiring Cities Webinarreeks

24 sep om 12:48 uurtimer3 min
Het avondbeeld is minstens zo bepalend voor de sfeer in een stad als het gevoel dat je er overdag krijgt. Toch…
Lees verder »

Urban sports: van marginaal naar mainstream?

23 sep om 12:02 uurtimer5 min
Van oudsher worden veel bekende sporten beoefend in de openbare ruimte, zoals hardlopen, wandelen, fietsen,…
Lees verder »

Urban Bee Garden: een biodivers bewonersinitiatief

22 sep om 09:32 uur
Vasteplantenkwekerij Griffioen Wassenaar B.V. en bloembollenkweker JUB Holland hebben de ‘Urban Bee Garden’…
Lees verder »

Verfijnd, intelligent en extreem efficiënt

21 sep om 14:58 uurtimer2 min
Met een accucapaciteit van 35kWh tot een flinke 70kWh heeft de Alltrec 8015F een uitzonderlijk uithoudingsvermogen…
Lees verder »

Zand en water, hoge speelwaarde en goede infiltratiemogelijkheden

21 sep om 13:03 uurtimer2 min
Water in beweging zetten met spierkracht! Mh2o integreert ontwerp, productie en realisatie. Hierdoor is het…
Lees verder »