Project

Betonnen plein getransformeerd tot stadstuin met bijenkorfpatroon

Het dorp Favara op Sicilië is een groene openbare ruimte rijker. Wat voorheen een grijs plein was, is door OFL Architecture getransformeerd tot een ‘multi-sensorale stadstuin’ met een patroon gelijk aan die van een bijenkorf.

Het nieuwe plein, genaamd Zighizaghi, biedt bezoekers een scala aan planten, muziek en kunst. “Het project ontstond door de vraag van de bezoekers van Favara voor een verwelkomende plek, terwijl het tegelijkertijd een innovatieve openbare ruimte aan de stad doneert, met een perfecte combinatie van houd en vegetatie,” aldus de architecten. De tuin heeft een oppervlak van 320 m2.


Totaalzicht op Zighizaghi
© Giuseppe Guarneri 


Zighizaghi bestaat uit een reeks houten hexagoonen, doorbroken door groen en speelse elementen zoals verhogingen. Zes rode lampen op dunne zwarte poten, de Super Pods, verlichten de tuin en doen mede dienst als luidsprekers. Hierdoor krijgt de ruimte een ‘interactief karakter’, één die natuur en bezoekers verbindt door muziek.


Detailfoto van de stadstuin.
© Riccio Blu


De modulaire hexagoonen zijn gemaakt van okoumé, een houtsoort uit West-Afrika dat flexibel in ontwerp en gebruik is. Zo worden sommige elementen als ondergrond gebruikt, andere als zitelementen of als bloembakken (inclusief automatisch irrigatiesysteem). 

Deel dit artikel