Project

Bewoners Espel nemen heft in eigen hand voor natuurlijke speeltuin

Wat doe je als je allerlei wensen hebt, maar de gemeente de hand op de knip houdt? Dan ga je zelf aan de slag. Bewoners van het polderdorp Espel gingen zelf aan de slag met een natuurlijke speeltuin. Het resultaat mag er zijn.

Aan de rand van het dorp Espel in de Noordoostpolder ligt een prachtige natuurlijke speeltuin, inclusief een aantal fruitbomen. Aan één kant wordt de speelplek begrenst door een aardappelveld, wat een weids uitzicht biedt over de polder. 

 

De speeltuin is het resultaat van een sterk staaltje burgerparticipatie. Vijf inwoners van Espel trokken de kar. Van het regelen van subsidies tot het vinden van een geschikte ontwerper. Martijn Dekkers is een van de vijf Espelers die aan de wieg stonden van de speeltuin. Geld hadden we niet. De gemeente had het beleid dat ze initiatieven vanuit de dorpen wel wilde ondersteunen, maar geen middelen beschikbaar stelde. In het begin waren we daarom geneigd klein te denken, bijvoorbeeld aan tweedehands speeltoestellen en materialen uit de natuur. Maar als je dan wat verder kijkt, blijkt er toch heel wat wet- en regelgeving aan een speeltuin vast te zitten. We konden niet zomaar wat neerzetten. 


De speelmoestuin is tot stand gekomen met medewerking van vele vrijwilligers en bedrijven uit de omgeving van Espel, een ontwerp van Speelplan en de inrichting met speeltoestellen van BOERplay. In de komende editie van Straatbeeld leest u een uitgebreid interview met Martijn Dekkers. Straatbeeld 3 komt uit op 9 juni.

Deel dit artikel