Artikel

Markt Veghel in ere hersteld

Na ruim 20 jaar werd de Markt in Veghel vernieuwd. Het resultaat is een multifunctioneel plein dat eenheid uitstraalt.

De Markt in Veghel, onderdeel van gemeente Meierijstad, is de huiskamer van het dorp. Echter, na ruim 20 jaar voldeed het plein niet meer aan de wensen van nu. “Met name de zonering was onduidelijk, er was een opdeling in gebruik en sferen”, vertelt projectleider Joop Verhagen van de gemeente. “De inrichting was gefragmenteerd en, ondanks dat deze nog niet zo oud was, gedateerd en sleets geworden.” Hoog tijd dus voor een opknapbeurt, die tevens de kans bood de eenheid op het plein terug te brengen.

Plein met kromming 

Landschapsarchitect Martien van Osch van bureau OSLO kreeg de opdracht een nieuw ontwerp te maken. Het plein heeft een lichte kromming. Kenmerkend voor dit plein zijn de indrukwekkende gebouwen aan de beide koppen met daartussen de langgerekte Markt. Aan de ene kant staat het voormalige raadhuis dat nu een bibliotheek is en aan de andere zijde staat de Sint-Lambertuskerk. 


Het ontwerp van VanOsch is er geheel op gericht om de bijzondere vorm van het plein tot haar recht te laten komen, met gebogen lijnen die de gevels volgen en benadrukken. Het plein is gezoneerd met aan de gevels terrasstroken gevolgd door loopstroken, en een straat aan westzijde. Deze stroken zijn allemaal bestraat met (hergebruikte) gebakken klinkers. Het middenterrein bestaat uit natuursteen bestaande uit een mengsel van zes verschillende soorten graniet.

Installaties voor elektra en water 

Als centrumplein wordt de Markt intensief gebruikt door de horeca en diverse evenementen zoals carnaval, kermis en ijsbaan. Nadat het voorlopig ontwerp van het plein gereed was, is PUTkast BV gevraagd de installaties (elektra en water) te verzorgen. Hiervoor is eerst een programma van eisen samengesteld. Verhagen: “We hadden onder meer een grote installatie nodig voor de kermis. Bovendien hebben we na de herinrichting terrassen op het midden van het plein, waar we vroeger vooral gevelterrassen hadden. Elke zaak heeft nu een eigen stroompunt voor verlichting en heaters gekregen.” Naast de genoemde voorzieningen zijn er ook installaties gerealiseerd voor de fontein en voor drinkwater. 


De samenwerking met PUTkast is de gemeente goed bevallen. “We zijn goed geadviseerd en zeer tevreden met het eindresultaat.” 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 04/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel