NISB lanceert Toolbox Beweegruimte voor ouderen

woensdag 22 april 2015
timer 5 min
Ouderen wonen langer thuis en brengen meer tijd door in hun directe woonomgeving. Een beweegvriendelijke omgeving in de buurt vergroot de kans dat de fysieke gesteldheid van ouderen verbetert en dat zij minder eenzaamheid ervaren. Wil jij ouderen stimuleren tot meer bewegen, buiten in hun eigen woonomgeving? Dan heeft het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) precies wat je zoekt: de Toolbox Beweegruimte voor Ouderen.


Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende decennia sterk toe tot 4,7 miljoen ouderen in 2060. Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen, waardoor ze meer tijd doorbrengen in hun directe woonomgeving. Langer zelfstandig thuis wonen, kan steeds beter doordat gemeenten investeren in sport en bewegen in de eigen buurt. Ouderen krijgen hierdoor de kans om zelfredzaam en mobiel te zijn. Bovendien zorgt de aanwezigheid van sport- en beweegactiviteiten voor een leefbare buurt. Ouderen voelen zich daarin veilig en participeren daardoor eerder. Genoeg kansen om de vergrijzende bevolking (met of zonder zorgbehoefte) gezond te houden door sport en bewegen. In het kader van de zorgtaken binnen de AWBZ en WMO verdiepen gemeenten zich in de rol die sport en bewegen kan spelen bij het gezond, vitaal en mobiel houden van ouderen. Professionals die betrokken zijn bij de zorg voor ouderen juichen dat alleen maar toe. Belangrijk is te weten dat de leefomgeving van ouderen geschikt, beweegvriendelijk, moet zijn.


Toolbox Beweegruimte voor Ouderen

Met de Toolbox Beweegruimte voor Ouderen biedt NISB professionals bij een gemeente, of in en rondom een woon-zorginstelling handvatten om een beweegvriendelijke omgeving voor ouderen te creëren. De toolbox gaat in op wat een beweegvriendelijk omgeving voor ouderen te bieden heeft en welke kansen en belemmeringen er zijn. Omdat een beweegvriendelijk omgeving zowel fysieke als sociale componenten bevat, de zogenaamde hard- en software, draagt NISB op beide vlakken concrete maatregelen aan die jij kunt nemen om ouderen in hun eigen omgeving, buiten in beweging te brengen. Het belangrijkste is dat je weet wat ouderen zelf willen. Daarom zijn er instrumenten opgenomen in de toolbox waarmee je hun wensen en behoeften kunt achterhalen. En uiteraard is dit geheel aangevuld met inspirerende praktijkvoorbeelden.


Meer dan beweegtoestellen 

De toolbox is onder andere gebaseerd op resultaten uit het onderzoek Fit en vitaal, bewegen in de wijk doen wij toch allemaal? (NISB, 2014 ), een onderzoek naar een beweegvriendelijke omgeving voor ouderen. Aanleiding voor dit onderzoek waren vragen aan NISB van gemeenten en lokale professionals over sport- en beweegvoorzieningen in de openbare ruimte voor ouderen. Met nadruk op voorzieningen. Veel gemeenten stelden vragen rondom beweegtoestellen voor ouderen. Op zoek naar de vraag daarachter, bleek het doel ouderen in hun eigen leefomgeving in beweging te krijgen. Beweegtoestellen zijn in de optiek van NISB daarvoor één van de mogelijkheden, maar er is meer! Dus wij stelden onszelf de vraag: hoe worden ouderen (met zorg) gestimuleerd tot (meer) beweging in de buitenruimte? Het antwoord hierop is de Toolbox Beweegruimte voor Ouderen.


Kennis en ondersteuningsbehoefte 

In de gemeente Ede en Arnhem organiseerde NISB twee bijeenkomsten voor professionals die werken met ouderen. Doel was om te achterhalen wat de behoeften en wensen zijn omtrent het onderwerp beweegruimte voor ouderen. Aan de hand van waardevolle feedback van de deelnemers heeft NISB de toolbox verrijkt om lokale professionals van betere kennis en procesadvies te voorzien bij het creëren van een beweegvriendelijke omgeving voor ouderen.  


Actueel: aandacht voor ouderen en hun leefomgeving 

Het is geen toeval dat we juist nu deze toolbox Beweegruimte voor Ouderen lanceren. Het levensloop bestendig maken van een woonomgeving om mobiliteit van ouderen te stimuleren is een thema tijdens de Week van de Openbare Ruimte, deze week. Het zorgproof maken van de woonomgeving was ook een van de thema’s tijdens de vakdagen Stad en Ruimte. En onlangs lanceerde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg de online publicatie Ruimte voor Redzaamheid waarin ze concludeerde dat de inrichting van de publieke ruimte wel degelijk bijdraagt aan de redzaamheid van ouderen.


Aan de slag! 

Wil je aan de slag met een beweegvriendelijke omgeving voor ouderen? Ga dan direct naar de Toolbox Beweegruimte voor Ouderen. Heb je extra hulp nodig bij het inspireren van anderen op dit thema, het samenbrengen van de juiste mensen of bij het proces om tot een beweegvriendelijke omgeving te komen, al dan niet voor ouderen? Schakel dan een van onze NISB-adviseurs in. Bel of mail Maartje Kunen ( maartje.kunen@nisb.nl of 0318-490900).


Maakt u de droom van Mia en Jan waar met behulp van de Toolbox Beweegruimte voor Ouderen? 

“Wat zou het fijn zijn als ik samen met Mia naar de winkel kan lopen. Mia vindt dat nu te lastig, want er zijn nogal wat stoepjes die ze op en af moet. Dat is tegenwoordig te moeilijk voor haar. Het was altijd zo gezellig onderweg, want dan konden we samen wat kletsen met de wijkregisseur en samen het tuintje van Toos en Louis van nummer 33 bewonderen. Dat maakte van boodschappen doen een leuke wandeling. Ik ga drie keer per week zingen bij het kerkkoor. Dan is het fijn dat Mia ook even naar de overkant kan, daar woont haar beste vriendin. Maar de losse stoeptegels en die drukke weg zonder stoplichten maken haar bang. Zo bang zelfs, dat ze maar binnen blijft. We zouden het allebei heel fijn vinden als dat wordt opgelost..."

 

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »