Uitdagingen door groeiende vraag naar laadpalen

maandag 24 juli 2023
De stijgende populariteit van elektrische auto’s en vrachtwagens brengt meerdere uitdagingen met zich mee. Vooral omdat een efficiënt en uitgebreid netwerk van openbare laadstations steeds harder nodig is. De laadpalen spelen namelijk een cruciale rol in het succes van de overstap naar elektrische voertuigen. Ze zorgen namelijk voor een stressvrije rijervaring en meer rijgemak, ook voor lange afstanden. Het belang van openbare laadpalen en de uitdagingen die bij deze toenemende vraag komen kijken, lees je hier.

Meer laadpalen hard nodig

Door afspraken zoals het Klimaatakkoord is de overheid hard bezig met het promoten van elektrische voertuigen. Niet alleen personenauto’s, maar ook vrachtwagens rijden steeds vaker op stroom. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van een eigen laadpaal voor de deur. Voor bewoners van appartementen en inwoners van drukke steden is dit namelijk vaak geen optie.

De groei van laadpalen is daarom ook essentieel om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor degenen waarvoor het nog minder toegankelijk is.

Range Anxiety

Niet alleen vlakbij huis, maar ook onderweg is het makkelijk opladen van elektrische auto’s belangrijk. Dit geldt voor zowel vrachtwagenbestuurders als personen die vaak lange afstanden reizen. Veel mensen hebben namelijk last van ‘Range Anxiety’.

Deze Engelse term gaat over de angst die komt kijken bij het plannen van langere reizen met een elektrisch voertuig. Het kan namelijk erg stressvol zijn om niet zeker te weten waar je je auto op kan laden, aangezien het soms best lastig is om betrouwbare oplaadpunten te vinden. Je weet namelijk ook niet of een ander elektrisch voertuig hier al gebruik van maakt, terwijl je het misschien hard nodig hebt.

Er komt dus nog een hoop onzekerheid kijken bij het reizen met een elektrische auto of vrachtwagen, waardoor veel mensen het liever nog vermijden.

De uitdagingen van de groeiende vraag

Om elektrisch rijden voor iedereen mogelijk te maken, zijn er een aantal problemen die opgelost moeten worden. Niet alleen ‘Range Anxiety’ maakt het namelijk moeilijk om iedereen elektrisch te laten rijden. Zo hebben we ook nog geen snelladers die genoeg vermogen hebben om ook grote voertuigen zoals vrachtwagens snel op te laden. En dat terwijl er naar verwachting de komende jaren een stuk meer elektrische trucks de weg op gaan.

Voor vrachtverkeer moeten bedrijfsterreinen worden aangepast om de wagens te voorzien van genoeg ruimte en stroom. Daarbij moeten er snelladers ontwikkeld worden met een vermogen hoger dan 1 MW (1.000 kWh). Je kan deze hoeveelheid energie vergelijken met ongeveer drie keer het vermogen van ‘normale’ snelladers voor personenauto’s, die tussen de 250 tot 350 kWh aan vermogen zitten.

De toekomst van elektrisch rijden

Met deze uitdagingen is er dus nog een hoop werk aan de winkel om te zorgen dat elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk wordt. De toekomst van elektrisch rijden hangt namelijk af van een hoop verschillende factoren, waarvan de capaciteit, het vermogen van snelladers en de beschikbaarheid van openbare oplaadpunten dus niet de enige zijn. Zo bereiden we ons goed voor op een duurzamere toekomst en milieuvriendelijk verkeer.

Meer artikelen met dit thema

rerer
descriptionArtikel

Focus op: exposanten Vakbeurs Openbare Ruimte uitgelicht

22 sep om 11:31 uur
Op 27 en 28 september vindt de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. Tijdens de beurs zijn…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bomensortiment in beweging

25 sep om 16:48 uur

“Het zijn interessante tijden voor de keuze van het bomensortiment in beplantingsprojecten”, zegt Martien…

Lees verder »

Sunpole C integreert zonne-energie in openbare verlichtingssystemen

25 sep om 09:52 uur

GHM Eclatec staat bekend om zijn inzet voor milieuvriendelijke technologieën en heeft zich actief ingezet om…

Lees verder »
descriptionArtikel

Elektrakast zorgt voor historisch tintje in vernieuwd dorpshart Teteringen

25 sep om 09:27 uur

Het dorpshart van het Brabantse Teteringen is getransformeerd van een verhard plein naar een park. Het oude…

Lees verder »
flash_onNieuws

Biind Magazine over integrale gebiedsontwikkeling

25 sep om 08:56 uur

Lees het magazine gratis in onze bibliotheek.

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Durf je leveranciers kritische vragen te stellen’

24 sep om 17:00 uur

“Duurzaam werken en denken is beter voor ons allemaal, en voor Modernista bestaat er simpelweg geen alternatief…

Lees verder »
descriptionArtikel

'We moeten serieus aan de slag met herstel van biodiversiteit'

24 sep om 16:51 uur

Zowel wereldwijd als landelijk staat de biodiversiteit flink onder druk, de soortenrijkdom neemt af en dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder elektriciteit, minder kosten, minder uitstoot

24 sep om 16:26 uur

Het stroomnet in ons land zit overvol. Zo vol dat het de energietransitie in de weg zit en steeds meer…

Lees verder »