Beheerder openbare ruimte krijgt met BGT en IMBOR schat aan informatie
CROW heeft nu de eerste versie van het IMBOR geïntroduceerd. In het informatiemodel zijn landelijke afspraken gemaakt over de benodigde objectgegevens voor het beheer van de openbare ruimte.
Uniformering ondersteunt efficiënt beheer
Het gebruik van het IMBOR als uniforme checklist en toetsingskader op landelijke schaal heeft duidelijke voordelen. Overheden maken via het informatiemodel gebruik van de kennis van anderen. De ontstane eenduidigheid zorgt voor betere monitoring en vergelijking van beheerprestaties. Ook vergemakkelijkt de uniformering het integrale beheer en de onderlinge uitwisselbaarheid van gegevens tussen organisaties, organisatieonderdelen en softwarepakketten. Daarnaast hoeven gegevens slechts eenmaal ingewonnen te worden, en zijn ze tegelijkertijd geschikt voor meervoudig gebruik.
Wettelijke basis
Vanaf 1 januari 2016 is iedere terreineigenaar wettelijk verplicht zijn digitale kaarten volgens de Wet Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) beschikbaar te hebben. IMBOR sluit volledig aan op die BGT en op het Informatiemodel Geografie (IMGeo). De beheerder openbare ruimte profiteert hiervan door voort te bouwen op deze bestaande informatielaag. Al ingewonnen gegevens over bijvoorbeeld fietspaden of gazons die relevant zijn voor het beheer komen op de juiste wijze beschikbaar.
Geslaagde ‘proeftuinen’ Amsterdam en Drechtsteden
De gemeente Amsterdam moest acht verschillende databases met verhardingsobjecten terugbrengen tot één assetbestand. De samenvoeging is geslaagd, mede dankzij het gebruik van IMBOR. Momenteel zijn de vakgebieden Groen en Bomen in voorbereiding. Het samenwerkingsverband Drechtsteden heeft met succes een uniforme integrale beheeromgeving voorbereid, op basis van het IMBOR. Dit zijn waardevolle toetsingen in de praktijk.
Iman Koster, directeur CROW: “We zijn zeer tevreden met de extra impuls die IMBOR kan geven aan de landelijke uniformering van beheerinformatie. We zijn de gemeenten Amsterdam en Drechtsteden dankbaar voor de geboden ruimte om IMBOR in de praktijk te testen.”
Lees ook: www.crow.nl/over-crow/nieuws/geslaagde-imbor-proeftuinen-in-amsterdam-en-drecht
Niet spannend, wel erg praktisch
De tabellen en toelichtende teksten van IMBOR-wegen en -groen zijn per direct beschikbaar in de Online Kennismodule IMBOR. Deze kennismodule is toegankelijk voor abonnees van gerelateerde CROW-kennismodules. Daarnaast heeft CROW een IMBOR-catalogus ontwikkeld die op de website aangevraagd kan worden. Onder andere softwareleveranciers kunnen deze gebruiken om IMBOR in hun producten te implementeren.
Meer informatie
Informatie over het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte is te vinden op www.crow.nl/imbor.

Heeft u het areaal op orde om een realistische begroting te kunnen maken?
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
FURNS: jouw partner in maatwerk en advies
1 mei om 09:53 uurBij FURNS geloven we in de kracht van duurzaamheid. De transitie naar een circulaire economie is in volle gang…
Young professional in de openbare ruimte: Trevor Verberne
10 jul om 10:29 uurIn deze aflevering van onze rubriek Young Professional is het de beurt aan Trevor Verberne (31). Trevor is…
Water, historie en staal met stijl in ’t Gulden Land
10 jul om 08:00 uurIn het noorden van Helmond, ingeklemd tussen de oude en nieuwe Zuid-Willemsvaart en grenzend aan Aarle-Rixtel,…
Waterpret in het wild: nieuw speellandschap verrijkt Burgers' Zoo
1 jul om 08:48 uurIn de natuurlijke omgeving van Burgers’ Zoo is een bijzonder waterspeelelement verschenen dat kinderen uitdaagt…
Eerste sessies MOVE24 bekend
30 jun om 10:54 uurSpelen, sporten, bewegen en ontmoeten zijn de pijlers van de tweede editie van MOVE24. Dit keer krijgt het…
Spelen in de zon vraagt om slimme ontwerpkeuzes
30 jun om 08:14 uurSteeds vaker staat hitte centraal in het ontwerp van de openbare ruimte. Toch is schaduw niet altijd het…
Succesvolle vierde editie Circulaire Openbare Ruimte Congres
25 jun om 14:28 uurTevredenheid alom op het vierde Circulaire Openbare Ruimte Congres. In Nijmegen verzamelden zich op 19 juni…
Piketpaaltjes slaan op weg naar circulaire lichtmasten in Amsterdam
17 jun om 15:25 uurNaar voren struikelen. Zo omschrijft Hans van Bakel van de gemeente Amsterdam zijn stappen om het areaal van…