Nieuws

Wonen in een eetbare wijk

In de nieuwe wijk Rijnvliet kunnen bewoners straks letterlijk van de grond eten. De gemeente Utrecht wil namelijk een 15 hectare groot voedselbos inrichten, waarin plaats is voor fruit, noten, zaden en groenten, maar ook voor spelen, educatie en culturele activiteiten.

 “Delen worden natuurlijker en iets wilder dan het aangeharkte stadsplantsoen, terwijl andere stukken strakker beheerd en stedelijker worden”, schetst voedselbosexpert Xavier San Giorgi de plannen.

 

Een voedselbos is een opkomend fenomeen. In een voedselbos worden biodiversiteiten en meerjarige planten gecombineerd tot een permanent ecosysteem dat zichzelf kan bedruipen. Volgens San Giorgi is het vorm van stadslandbouw, waarbij de ecologische relaties van een natuurlijk bossysteem worden toegepast. Door gebruik te maken van overwegend voedselproducerende planten en bomen is een voedselbos aantrekkelijk voor mens en dier.

 

San Giorgi, oprichter van Æ – Food Forestry Development, richt het voedselbos in samen met De Zwarte Hond en Felixx. Kruisbessen, schapenbessen (“die smaken naar banaan en chocolade”), perziken, vijgen, mediterrane kruiden, een geïntegreerde, oude boomgaard met hoogstam fruitbomen zoals Japanse walnotenbomen, maar ook inheemse soorten als de gele kornoelje; het is de bedoeling dat het aanbod in het voedselbos divers is. “In feite kun je je hele dieet uit het bos halen”, vertelt San Giorgi.

Samenwerking met bewoners en gemeente

Het bijzondere aan het project op het voormalige weidegebied Rijnvliet is de nauwe samenwerking met de bewoners en de gemeente Utrecht. Het is de bedoeling dat het beheer wordt gedaan door de gemeente, de Stadsbedrijven en de bewoners zelf. Ook worden bewoners uitgenodigd om de tuininrichting aan te laten sluiten bij het voedselbos. “Bovendien zijn er al overleggen om de straatnamen te vernoemen naar de daar geplante struiken en bomen”, vertelt San Giorgi.

 

Het voedselbos wordt aangelegd in Rijnvliet, één van de laatste gebieden van Leidsche Rijn die nog ontwikkeld moet worden. Naast het voedselbos voorziet het plan in verschillende poelen voor de versterking van het ecologische systeem, speelplekken voor kinderen en recreatiemogelijkheden. Ook zijn er al gesprekken met een basisschool, die zich gaat vestigen aan het centrale voedselbos, over integratie hiervan in hun lesprogramma.

Deel dit artikel