Nieuws

Veelbesproken lichtsysteem onthuld op brug Montreal

Het kostte flink een flinke duit, maar vorige week woensdag is het nieuwe verlichtingssysteem van de Jacques Cartier Bridge in Montreal officieel ontstoken.

De verlichting is onderdeel van de festiviteiten rondom het 375-jarig bestaan van de Canadese stad. Het verlichten van de beroemde brug kostte 39,5 miljoen dollar en is om die reden veelbesproken. Ondanks kritische geluiden is de monumentale brug een voorloper op het gebied van moderne verlichting.

Stemming in de stad

Ruim 2.800 lampen zijn geplaatst, waarvan het licht kan veranderen in 365 kleuren. Elke avond licht de brug op rond schemertijd. Het systeem op de Jacques Cartier Bridge beschikt over slimme sensoren. De vierkante lichten veranderen van kleur om de seizoenen weer te geven, maar ook de stemming van de stad. Het systeem verzamelt data uit de stad zoals weer, verkeer en tweets om de stemming te peilen en de verlichting daarop aan te passen.


De achterliggende gedachte van het zogeheten project ‘Living Connections’ is connectie tussen de natuur en de mens die de stad vormen.Credit: Moment Factory

Deel dit artikel