Nieuws

Oeroude Japanse watersprenkeltechniek vermindert hittestress

Extreme hitte in steden kan worden tegengegaan met de Japanse techniek uchimizu. Dat blijkt uit onderzoek van Anne Solcerova van de TU Delft.

In de stad is het warmer dan op het platteland, dit wordt ook wel het Urban Heat Island genoemd. Wegen en gebouwen houden meer warmte vast dan groene gebieden en in de stad zijn wegen en gebouwen nu eenmaal in de meerderheid. De hitte in de stad wordt nog eens versterkt door de mens, met verwarming en transport.

 

Met de 17de-eeuwse techniek uchimizu worden huizen, tempels, tuinen en hun omgeving besprenkeld om het oppervlak en de lucht te koelen en om het stof te laten neerdalen. Metropolen als Tokyo proberen tegenwoordig deze oude methode toe te passen om hedendaagse problemen het hoofd te bieden. 

 

Anna Solcerova kon in de literatuur weinig vinden over het effect van uchimizu en ging daarom zelf aan de slag om het nu van de techniek te bepalen. In dit onderzoek werd een 3D Distributed Temperature Sensing (DTS) gebruikt om in één kubieke meter boven een stoep in de stad heel exact de luchttemperatuur te meten. Solcerova en collega Tim van Emmerik hebben dit getest met een grote kubus met glasvezelkabels rondom (ontworpen door Van Emmerik en TU Delft-collega Koen Hilgersom), die de temperatuur meten. Rondom de kubus hebben ze water gegoten: eerst 0,5 mm, dan 1 mm, enzovoort.

 

Om systematisch het effect te kunnen bestuderen van de hoeveelheid water, de begintemperatuur van het oppervlak en van schaduwwerking op het koelende effect van uchimizu werden meerdere experimenten gedaan. De resultaten van dit onderzoek werden deze week gepresenteerd op de EGU General Assembly (European Geosciences Union) in Wenen.

 

De algemene conclusie is dat uchimizu altijd werkt want de grond wordt sowieso koeler. Het effect is echter het grootst als het nog niet zo warm is. En in de schaduw is het effect groter dan in de zon, vanwege verdamping van water.

 

"We laten zien dat deze simpele methode van water sprenkelen de potentie heeft om extreme hitte in geplaveide stedelijke gebieden aanzienlijk te verlagen. Daarnaast biedt uchimizu een mogelijkheid om het bewustzijn van stedelingen te verhogen en hen te stimuleren tot het oplossen van hittestress en tot energiebesparing. Door nieuwe inzichten toe te voegen aan de kennis over uchimizu, willen we bijdragen aan de revival van deze oude traditie”, aldus Solcerova.

 

Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek

Deel dit artikel