‘Sexyer kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’
Onder leiding van Jan Klein Kranenburg van Bodem+ Rijkswaterstaat spraken het GPKL, netbeheerders, adviesbureaus, uitvoerders en bezoekers over de waarde en de mogelijkheden van zo’n Integraal Bodem Loket. Niet alleen de genoemde partijen, maar ook gemeenten zouden gebaat zijn bij een centrale ontsluiting van alle beschikbare bodeminformatie die zich nu bevindt in systemen als WION, KLIC, GIS en DINO, maar die zich ook schuilhoudt in de archieven van gemeenten, netbeheerders en uitvoeders. Een voorbeeld: bewoners klagen over langdurig kapotte straatverlichting. Wanneer de gemeente uiteindelijk de beheerder van de verlichting hierop aanspreekt, kan het antwoord goed zijn dat er gegraven moet worden voor de reparatie, maar dat ze nog wachten op de aangevraagde bodeminformatie. Op de gemeente dus.
Niet sexy
Een integraal loket kan de maatschappelijke dienstverlening van een gemeente enorm verbeteren. Minder stroom- of kabelstoringen die minder lang duren. Efficiënter Werk met Werk maken, met als gevolg dat straten minder lang open liggen. Minder ondergrondse schade bij bouwprojecten, minder vertragingen door onverwachte archeologische vondsten of onnodige belemmeringen door ARBO-regelgeving voor mogelijke risico’s die later geen echt risico bleken. Ondanks dit alles moeten gemeenten blijkbaar nog worden overtuigd van de waarde van een centrale verzameling en ontsluiting van bodemgegevens. Probleem is dat de bodem binnen gemeenten vaak een aparte (sub)afdeling betreft, iets wat een integrale aanpak juist in de weg staat. Daarbij komt dat de bodem simpelweg niet sexy is, aldus Wil Lambo van KNP en het Platform Netbeheerders. “Wethouders verbinden zich graag aan projecten die de gemeente en de bewoners zichtbaar profijt opleveren, zoals een mooiere openbare ruimte of betere infrastructuur. De ondergrond blijft daardoor vaak letterlijk en figuurlijk onzichtbaar.”
Markt pakt handschoen op
Marktpartijen daarentegen nemen het voortouw. Het Platform van Netbeheerders heeft aanzet gegeven tot integraal overleg over het onderwerp. Diverse brainstormsessies met bovengenoemde partijen heeft geleid tot Kamervragen aan Minister Schultz over de recent aangekondigde Basis Registratie Ondergrond waarin veel informatie, waaronder over kabels en leidingen, voorlopig niet wordt opgenomen. “Zonde”, vindt Jan Klein Kranenburg. “Juist de bundeling van zoveel mogelijk gegevens maakt een bodemloket waardevol.” Tijdens bij de sessie stapelen de voordelen zich op. “Nu worden er bijvoorbeeld vaak dure en overbodige onderzoeken uitgevoerd op plekken waar een ander bedrijf dat nog niet zo lang geleden ook deed”, aldus Sybren Ydema van adviesbureau MWH Global. “Onderzoeken die uiteindelijk worden betaald door de consument.”
Ambassadeurs gezocht
Herman Klut van BAM Infra zette alle bestaande archieven, informatie-, en registratiesystemen over de bodem op een rij. Een enorme bulk aan gegevens die voorlopig nog onmogelijk te integreren valt in één loket. Klut: “Dit is meer een dreamset. Als we dit ooit realiseren dan heb je een efficiëntietool die zijn weerga niet kent. Maar als we nu gewoon beginnen met de meest haalbare systemen te integreren, kunnen we al heel wat slagen maken.” Voor nu is het tijd om het Integraal Bodem Informatie Loket beter op de kaart en de netvliezen van de centrale en lokale overheden te krijgen. Daarvoor zijn wellicht ambassadeurs nodig, wethouders die het plan op waarde weten te schatten, stedenbouwkundigen die hun naam eraan willen verbinden. Inspirerende vakmensen die de boodschap over kunnen brengen. Een Integraal Bodem Informatie Loket. ‘Sexyer kunnen we het niet maken. Wel makkelijker.’
Acquire Publishing heeft met de deelnemende partijen aan de brainstorm tijdens de eerste dag van de Week van de Openbare Ruimte, de mogelijkheid besproken van een Acquire-breed kennisdossier over het onderwerp. Later daarover meer informatie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen
24 apr om 08:46 uurDiane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Eindhoven komt met concreet plan voor meer kunst in openbare ruimte
11 apr om 08:57 uurEindhoven wil kunst en cultuur een vaste plek geven in de openbare ruimte. In het nieuwe Actieplan Cultuur 2025…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Een hoogwaardig stadsentree in Breda met aantrekkelijke verblijfsplekken
31 mrt om 09:59 uurKun je het schetsontwerp van een bank op de Stationslaan uitwerken, was de vraag van gemeente Breda. De…
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…