‘Sexyer kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’

maandag 7 april 2014
timer 4 min
Een Integraal Bodem Informatie Loket waar alle beschikbare informatie over de bodem wordt ontsloten; daarover werd vanochtend gesproken tijdens de Themadag Verharding en Infra van de Week van de Openbare Ruimte. Gemeenten waren niet in groten getale vertegenwoordigd bij de brainstormsessie. “Een grote, gemiste kans”, verwoordt Enrico van den Bogaard van het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL).

Onder leiding van Jan Klein Kranenburg van Bodem+ Rijkswaterstaat spraken het GPKL, netbeheerders, adviesbureaus, uitvoerders en bezoekers over de waarde en de mogelijkheden van zo’n Integraal Bodem Loket. Niet alleen de genoemde partijen, maar ook gemeenten zouden gebaat zijn bij een centrale ontsluiting van alle beschikbare bodeminformatie die zich nu bevindt in systemen als WION, KLIC, GIS en DINO, maar die zich ook schuilhoudt in de archieven van gemeenten, netbeheerders en uitvoeders. Een voorbeeld: bewoners klagen over langdurig kapotte straatverlichting. Wanneer de gemeente uiteindelijk de beheerder van de verlichting hierop aanspreekt, kan het antwoord goed zijn dat er gegraven moet worden voor de reparatie, maar dat ze nog wachten op de aangevraagde bodeminformatie. Op de gemeente dus.  

 

Niet sexy

Een integraal loket kan de maatschappelijke dienstverlening van een gemeente enorm verbeteren. Minder stroom- of kabelstoringen die minder lang duren. Efficiënter Werk met Werk maken, met als gevolg  dat straten minder lang open liggen. Minder ondergrondse schade bij bouwprojecten, minder vertragingen door onverwachte archeologische vondsten of onnodige belemmeringen door ARBO-regelgeving voor mogelijke risico’s die later geen echt risico bleken. Ondanks dit alles moeten gemeenten blijkbaar nog worden overtuigd van de waarde van een centrale verzameling en ontsluiting van bodemgegevens. Probleem is dat de bodem binnen gemeenten vaak een aparte (sub)afdeling betreft, iets wat een integrale aanpak juist in de weg staat. Daarbij komt dat de bodem simpelweg niet sexy is, aldus Wil Lambo van KNP en het Platform Netbeheerders. “Wethouders verbinden zich graag aan projecten die de gemeente en de bewoners zichtbaar profijt opleveren, zoals een mooiere openbare ruimte of betere infrastructuur. De ondergrond blijft daardoor vaak letterlijk en figuurlijk onzichtbaar.”

 

Markt pakt handschoen op

Marktpartijen daarentegen nemen het voortouw. Het Platform van Netbeheerders heeft aanzet gegeven tot integraal overleg over het onderwerp. Diverse brainstormsessies met bovengenoemde partijen heeft geleid tot Kamervragen aan Minister Schultz over de recent aangekondigde Basis Registratie Ondergrond waarin veel informatie, waaronder over kabels en leidingen, voorlopig niet wordt opgenomen. “Zonde”, vindt Jan Klein Kranenburg. “Juist de bundeling van zoveel mogelijk gegevens maakt een bodemloket waardevol.” Tijdens bij de sessie stapelen de voordelen zich op. “Nu worden er bijvoorbeeld vaak dure en overbodige onderzoeken uitgevoerd op plekken waar een ander bedrijf dat nog niet zo lang geleden ook deed”, aldus Sybren Ydema van adviesbureau MWH Global. “Onderzoeken die uiteindelijk worden betaald door de consument.”

 

Ambassadeurs gezocht

Herman Klut van BAM Infra zette alle bestaande archieven, informatie-, en registratiesystemen over de bodem op een rij. Een enorme bulk aan gegevens die voorlopig nog onmogelijk te integreren valt in één loket. Klut: “Dit is meer een dreamset. Als we dit ooit realiseren dan heb je een efficiëntietool die zijn weerga niet kent. Maar als we nu gewoon beginnen met de meest haalbare systemen te integreren, kunnen we al heel wat slagen maken.” Voor nu is het tijd om het Integraal Bodem Informatie Loket beter op de kaart en de netvliezen van de centrale en lokale overheden te krijgen. Daarvoor zijn wellicht ambassadeurs nodig, wethouders die het plan op waarde weten te schatten, stedenbouwkundigen die hun naam eraan willen verbinden. Inspirerende vakmensen die de boodschap over kunnen brengen. Een Integraal Bodem Informatie Loket. ‘Sexyer kunnen we het niet maken. Wel makkelijker.’

 

Acquire Publishing heeft met de deelnemende partijen aan de brainstorm tijdens de eerste dag van de Week van de Openbare Ruimte, de mogelijkheid besproken van een Acquire-breed kennisdossier over het onderwerp. Later daarover meer informatie. 

Meer artikelen met dit thema

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Ruinen zet met kwaliteitsimpuls centrum weer op de kaart

10 mei om 13:13 uur
Ruinen weer op de kaart met een bruisend en vitaal centrum. Met deze doelstelling is gemeente De Wolden, waar…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Wormer heeft speellocatie met recyclebare onderplaten

4 mei om 15:48 uurtimer2 min
NOVUM Nederland is totaalleverancier van speel- en sporttoestellen. Samen met het zusterbedrijf Prokuru heeft het…
Lees verder »

Apeldoornse klimaatstraat is gereed

23 apr om 08:00 uurtimer2 min
De klimaatstraat in Apeldoorn is gereed. Zo is er een Marktstroom door het centrum, een wadi en meer groen in het…
Lees verder »

Stappenplan klimaatadaptie en energietransitie

22 apr om 08:00 uurtimer4 min
In 4 stappen een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie en energietransitie. Tijdens het opstellen van een…
Lees verder »

Denemarken maakt werk van groene norm

19 apr om 08:00 uurtimer2 min
De Groene Norm is een initiatief van Green Cities Europe. De norm is met name gericht op politici, ambtenaren,…
Lees verder »

Omgevingsvisie gemeente Assen; groen, toegankelijk, ontspannen en veilig

14 apr om 08:00 uurtimer2 min
Het college van B&W van de gemeente Assen heeft de Omgevingsvisie 2040 gepresenteerd. Het doel is om wat Assen…
Lees verder »