Project

Led-verlichte boombakken langs Rio Brancodreef Utrecht

De Rio Brancodreef in Utrecht wordt sinds kort mede verlicht door negen reuzenboombakken van GreenMax. De bakken zijn sfeervol verlicht met led-verlichting en zijn onderdeel van een totaalvernieuwing van het groen aan de Rio Brancodreef. Wanneer de zon ondergaat, verandert het straatbeeld van de straat aanzienlijk.

De Utrechtse Myra Mannintveld nam het initiatief om een vernieuwd wijkgroenplan in te dienen bij de gemeente. Na een eerste informatieavond werd ter plaatse nog een avond georganiseerd, waar veel bewoners aanwezig waren. Na veel ideeën te hebben besproken, koos de gemeente ervoor het groen langs Rio Brancodreef geheel te vernieuwen.

 

Van onveilig naar prettig groen

Vóór de vernieuwing stonden er hoge struiken op de plekken waar de boombakken nu staan. Dat zorgde voor een onveilig gevoel. De gemeente heeft de hoge struiken daarom verwijderd en negen nieuwe bomen aangeplant. Vier Japanse sierkersen (Prunus Sargentii) en vijf sierperen (Pyrus Calleryana Chanticleer) fleuren de Rio Brancodreef nu op. De bomen zijn geleverd door boomkwekerij M. van den Oever uit Haaren.

 

Lichtgevende boombakken

Rondom de nieuwe bomen zijn EPS boombakken van GreenMax geplaatst van 1,60m hoog en 1,60m breed. Het plaatsen van potten rondom bestaande bomen is een bijzonder project en werd uitgevoerd door de medewerkers van Stadswerken Utrecht. De boombakken moesten in twee delen geproduceerd worden, licht van gewicht en koppelbaar zijn. De gemeente koos voor extra grote custom-made EPS boombakken en vroeg GreenMax de bakken te voorzien van ledverlichting. De verlichting is net als lichtmasten aangesloten op het lichtnet, waardoor de bakken ’s avonds en ’s nachts verlicht zijn.

 

Piepschuim

Het basismateriaal van de boombakken is ongebruikelijk: de binnenkant bestaat uit EPS, oftewel piepschuim. Dit is een veelzijdige kunststof met veel positieve eigenschappen: De boombakken zijn licht van gewicht, hebben een hoge isolatiewaarde, zijn eenvoudig en snel te verwerken en duurzaam. Omdat het belangrijk is het piepschuim af te werken met een robuuste en slagvaste coating, zijn de boombakken afgewerkt met de kunststof coating polyurea. Deze coating biedt langdurige bescherming tegen diverse weersinvloeden en omgevingsfactoren. Door het aanbrengen van Polyurea worden de bakken vorm- en drukvast en hebben ze een extreme slijtweerstand.

Deel dit artikel