Project

Banken met weldoordachte constructie voor Sloterplas Amsterdam

Begin juni werd de Zuidwestoever van de Amsterdamse Sloterplas feestelijk geopend. In de afgelopen maanden werd deze locatie flink onder handen genomen. Omwonenden kunnen hier nu genieten, relaxen en elkaar ontmoeten. Meer zitgelegenheid draagt hieraan bij.

De nieuwe inrichting van dit deel aan de Sloterplas moet eraan bijdragen dat bezoerkers meer kunnen beleven, genieten en recreëren aan het water. Onderdeel van de plannen was het creëren van meer zitgelegenheid. Grijsen park- & straatdesign was, samen met Guido Hermans van ontwerpbureau Stadsruimte en Caroline Elbers van de gemeente Amsterdam, vanaf het begin betrokken bij dit project. Deze drie partijen bepaalden gezamenlijk het ontwerp van de banken voor de Zuidwestoever. Grijsen tekende tevens voor de uitvoering.
 

Rechte lijnen en ronde hoeken

Drie van de in totaal vijf grote banken, die de Zuidwestoever sieren, zijn al geplaatst. In het ontwerp heeft Grijsen rekening gehouden met de omgeving. Zo lijkt het vanaf een bepaalde hoek net alsof de bank overgaat in het water. Ook de bewuste keuze van rechte lijnen met ronde hoeken vormt een eenheid in de stadse omgeving en het golvende water. Bij het ontwerp is niet alleen gekeken naar de uitstraling, maar is er ook een weldoordachte constructie bedacht. “Nog nooit eerder heeft Grijsen zo’n constructie voor een bank gemaakt. Maar dit project aan de Zuidwestoever vroeg om bijzonder maatwerk. Daarom is de bank modulair opgebouwd en is de constructie zo uitgedacht dat de houten delen, er als het ware, aan op gehangen kunnen worden. Dit zorgt er voor dat de bank grotendeels kon worden gemaakt in onze werkplaats. Ter plekke hoefde deze alleen nog, als een logische puzzel, in elkaar te worden gezet. Hierdoor zien de banken er perfect uit”, geeft directeur Patrick Grijsen. De ledverlichting die aan de onderkant van de banken is gemaakt, zorgt ’s avonds voor een sfeervol geheel. Naast deze zitelementen heeft Grijsen ook de brede trap naar het water op diverse plekken voorzien houten zitelementen.

Deel dit artikel