Project

LED's en evenementen op Gronings Damsterplein

In de binnenstad van Groningen heeft de gemeente samen met woningcorporatie Nijestee een ruime parkeergarage gerealiseerd op het Damsterdiep. Sluitstuk is de inrichting van de openbare ruimte inclusief ondergrondse evenementenvoorzieningen en LED-verlichting in de bestrating.

LED's en evenementen op Gronings Damsterplein

Gebakken klinkers en verplaatsbaar groen

Op het dak van de garage is een ruim plein ontstaan. Bureau Karres en Brands is gevraagd om het ontwerp van het plein te maken. Het plein is ingericht met een melange van grijze en zwarte stenen. De omliggende straten en de wandelpaden naast de gevels zijn uitgevoerd met rood gebakken plaveisel. Het groen komt in verplaatsbare boom- en bloembakken te staan.

Gekleurde LED’s in bestrating

Een ander bijzonder element is de programmeerbare LED-verlichting. Deze verlichting is met een zee van kleine lampjes aangebracht in de klinkers. Bij LED-verlichting is wegens de lage spanning de afstand tussen de voeding en de lichtbron beperkt. Dit betekend dat de LED-drivers zich nabij bij de lampen dienen te bevinden.

Deksels PUTkasten praktisch onzichtbaar

Het spreekt voor zich dat op een dergelijk plein de apparatuur geen hinder mag veroorzaken. Het is daarom een logische keuze om de apparatuur onder te brengen in obstakelvrije PUTkasten model Regeltechniek. Door de bestrating door te laten lopen over de deksels vallen de kasten nauwelijks op.

Evenementen

Het plein is geschikt gemaakt voor het houden van evenementen en speciale markten. Hiervoor zijn enkele PUTkasten model Markt toegepast. Hierdoor beschikt men over voldoende energie aansluitpunten. Door het toepassen van de ondergrondse kasten beschikt het plein over de noodzakelijke technische voorzieningen zonder dat men het ziet

Meer over het definitief ontwerp voor het Damsterplein op de website van de gemeente Groningen.

Deel dit artikel