Maakt u ook een lijstje?

dinsdag 28 september 2021
timer 4 min
Wat zullen jullie genoten hebben van het jaarlijkse bezoek aan de Vakbeurs Openbare Ruimte, na het jaarlijkse feestje in 2020 gemist te hebben. Wat doet u na het bezoeken van de vakbeurs? Maakt u ook een lijstje van onderwerpen, producten of diensten waar u mee aan de slag gaat de komende tijd?

Tekst: Denise Janmaat, Directeur Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid 
 
Toegankelijkheid op het lijstje 
In de afgelopen periode werd het ons duidelijk dat veel gemeenten bezig zijn met het onderwerp toegankelijkheid. Niet alleen om de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland te worden; er wordt flink moeite gedaan om toegankelijkheid steeds beter in projecten in te vlechten en het basisniveau in de gemeente te verhogen. Er kwamen flink wat aanvragen binnen voor advies over het optimaliseren van de toegankelijkheid in de meest brede zin.   
 
Verlichting 
Goede verlichting brengt duidelijkheid en veiligheid in de openbare ruimte. Maar wanneer is die verlichting goed als je het hebt over toegankelijkheid? Nou, bijvoorbeeld door in te spelen op de rolstoeler die op zijn hoogte meer licht nodig heeft, op de slechtziende die in combinatie met een geleidelijn goed aangelicht moet worden en op ouderen die minder goed diepte in kunnen schatten bijvoorbeeld. Als u in dat kader dit onderwerp op uw lijstje zet, zult u veel ontdekken.  
 
Bestrating 
U heeft vast binnenkort ergens een project waar de bestrating wordt aangepakt. Voor een rolstoeler, rollatorgebruiker en stok- of kruklopers is het van belang dat het strak wordt gemaakt met weinig tot geen hoogteverschillen. Voor blinden en slechtzienden is het fijn als de geleidelijnen er goed op aangebracht kunnen worden en blijven zitten. Voor iedere gebruiker is het fijn als er bij regen geen water blijft staan en als men niet uitglijdt op de gekozen steensoort. Genoeg criteria om er vragen over te stellen tijdens de Vakbeurs. 

Straatmeubilair 
Juist voor mensen met een mobiele beperking is het van belang om onderweg even te kunnen rusten. Wat zij nodig hebben is straatmeubilair dat het hen gemakkelijk maakt. Een bankje heeft de juiste hoogte en op de juiste plek een leuning, zodat het gaan zitten en weer opstaan zo makkelijk mogelijk gaat. Kleurkeuze en uitvoering is voor hen ook van belang, net zoals voor mensen met een visuele beperking. En wat te denken van de vorm en bereikbaarheid van afvalbakken; ook die moeten toegankelijk zijn. Alle reden om u goed te laten adviseren.  
 
Landschapsarchitectuur & ontwerp 
Het belang van een toegankelijke inrichting van parken, plantsoenen, tuinen en recreatiegebied is voor mensen met een beperking groot. Zij moeten het vaak hebben van de stukken groen die dicht bij hen in de buurt zijn, zodat het op behapbare afstand is van hun woning. U draagt daarmee bij aan een fijne woon- en leefomgeving die uitnodigt om er (langer) te blijven wonen, ook als men wat gaat mankeren. Vlakbij huis kunnen genieten van de natuur en het groen draagt bij aan welzijn en verdient daarom alleen al een plek op uw lijstje.  
 
Spelen en recreatie 
Samen met je vriend(inn)en uit je buurt spelen, ook als je een beperking hebt. Dat is tegenwoordig mogelijk als gekozen wordt voor de juiste speeltoestellen en andere recreatieve mogelijkheden. Het bij elkaar brengen van meerdere generaties om samen in de omgeving te ontspannen en genieten, is een ander doel. Spelen en zorgen voor elkaar. Met toegankelijke recreatie dient u sociaal en maatschappelijk gezien meerdere doelen, zoals bijvoorbeeld de waardevolle integratie van diverse doelgroepen. Met dit onderwerp op uw lijstje wordt u vast geïnspireerd om veel moois te bereiken.  
 
En dan te bedenken dat er nog zoveel meer mogelijkheden zijn om de openbare ruimte echt toegankelijk te maken. In menig project binnen gemeenten zien we dat het bij elkaar brengen van de diverse disciplines en de deskundigheid leidt tot daadwerkelijke toegankelijkheid, bewustwording en integratie. De exposanten lichten u graag de mogelijkheden toe en als u wilt weten of u de juiste keuze maakt, kunt u me altijd nog even vragen of we meekijken om echt alles in één keer goed te doen, zodat u alle gebruikers blij en tevreden maakt. 

Meer artikelen met dit thema

Waterspeelelementen die weinig beheer vragen

22 okt om 13:48 uurtimer3 min
Water in beweging zetten met spierkracht; Mh2o integreert ontwerp, productie en realisatie. Hierdoor is het…
Lees verder »

Een veilige woon- en werkomgeving door goede verlichting

21 okt om 14:59 uurtimer3 min
Goede verlichting is van essentieel belang voor een prettig werkbare en veilige omgeving. Op de werkvloer, op de…
Lees verder »

Plastic lichtmast uithangbord voor duurzaamheid

20 okt om 15:30 uurtimer2 min
Het bedrijf save plastics maakt lantaarnpalen van moeilijk te recyclen afvalplastic. Een duurzame en circulaire…
Lees verder »

Een slimme stad, zo doen wij dat

18 okt om 09:30 uurtimer2 min
De trend van urbanisering leidt tot grote uitdagingen voor overheden, waarbij moderne technologie een grote…
Lees verder »

De Sportautomaat: haal een halter, racket of bal uit de muur

18 okt om 08:57 uurtimer2 min
Veel dorpen en steden hebben wel infrastructuur voor sport, maar bieden daar geen materiaal bij. Dus je hebt wel…
Lees verder »

Muurankers: steun en toeverlaat tijdens de feestdagen

15 okt om 13:09 uurtimer3 min
In veel, doorgaans oude, binnensteden hangen ze al tientallen jaren: muurankers. Perfect voor het bevestigen van…
Lees verder »

Goede tunnelverlichting is belangrijk

15 okt om 12:37 uurtimer3 min
Er ligt nog veel potentieel voor sociale veiligheid en energiebesparing bij tunnels en onderdoorgangen in…
Lees verder »

Duurzaam hoeft niet duur of onbetrouwbaar te zijn

13 okt om 11:21 uurtimer2 min
We weten dat CO2-neutraal energie opwekken duurzaam is, maar wist u ook dat autonome solarverlichting…
Lees verder »