Nieuws

Fontein Rokin maakt ontmoetingsplaats van internationale allure af

Naast iconische pleinen als de Dam en het Rembrandtplein heeft Amsterdam er een nieuwe, bijzondere ontmoetingsplaats bij. Op het Rokin is het sinds kort goed toeven op de nieuwe bankjes en het kunstwerk in de vorm van een fontein maakt de ruimte helemaal af.

Met de komst van het nieuwe metrostation zal de openbare ruimte op en rond het Rokin nog intensiever gebruikt worden dan voorheen. Dit stelt andere eisen aan die ruimte. Ondergronds wordt een parkeergarage en een fietsenstalling gerealiseerd, op maaiveldniveau ontstaat een ontmoetingsplein. Deze nieuwe openbare ruimte wordt gekenmerkt door een aantal iepen aan de noordzijde en langs het water.


Blikvanger van meer dan 27.000 kilo

Blokvanger van het Rokin is het kunstwerk van de Nederlands Belgische kunstenaar Mark Manders. Hij ontwierp een fontein in de vorm van een gepatineerd bronzen beeld, een massief blok natuursteen en stromend water. Het beeld toont twee hoofden die aan elkaar verbonden zijn en die elk een eigen kant opkijken. Tussen de twee ruw afgewerkte hoofden stroomt het water, als een waterval, naar beneden. Het is een groot beeld met een heldere beeldtaal, dat goed past bij de grote, rijke en gedetailleerde gevelwanden van de gebouwen rond de fontein en langs het Rokin. De sokkel meet 4,5 x 2,5 x 1 meter, de bronzen hoofden zijn ongeveer 3 meter hoog en 3 meter lang. Samen weegt het werk meer dan 27.000 kg. Onder het beeld zijn twee diepe kelders aangebracht voor de noodzakelijke waterbuffer, filters en pompen.

 

Lees ook: Bijzondere kunstfontein op Rokin Amsterdam

 

 

 

Deel dit artikel